Τελευταία Άρθρα

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Στο ταγκό...χρειάζονται δύο!!

     

    
     Μία από τις πιο προσφιλείς συνήθειες στην  καθημερινότητά μας, είναι οι μεταθέσεις ευθυνών  από τον έναν στον άλλον και τούμπαλιν,

    Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων, που για οτιδήποτε συμβεί, επωμίζεται αμέσως την ευθύνη, πιστεύοντας έτσι, ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις τους με τους άλλους.


    Μάλιστα, είναι τόσο εφευρετικοί και πολυμήχανοι, που θαυμάζεις τη φαντασία τους, όταν έχεις την ευκαιρία να τους ακούσεις, στοιχειοθετώντας με ανυπέρβλητη διαφάνεια και ειλικρίνεια, τα ''κακώς κείμενα'' του εαυτού τους. 


    Για παράδειγμα, στη σχέση τους, μια άσχημη συμπεριφορά του άλλου τη δικαιολογούν, ως απόρροια του δύστροπου χαρακτήρα τους, πείθοντας ψευδώς τον εαυτό τους, ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά αυτούς. 

    Κι έτσι ο φόβος μη μείνουν μόνοι/ες, καταλαγιάζει και πορεύονται εν πλήρη συγχύσει και σχετική ηρεμία.


    Είναι αυτοί οι άνθρωποι που η επιστήμη της Ψυχολογίας, τους αναφέρει ως νευρωτικούς.



    Απ' την άλλη, είναι κι αυτοί (μάλλον είναι οι περισσότεροι;) που δεν φταίνε ποτέ, πάντα σε κάθε περίπτωση, ευθύνεται ο άλλος. 


    Τους συναντά κανείς, σε διάφορα περιβάλλοντα και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να τους αντιληφθείς, γιατί με την πρώτη κι ασήμαντη αφορμή , θα τους δεις να θυμώνουν, να βρίζουν και να επιρρίπτουν την ευθύνη σε όποιον/α έχει την ατυχία να βρεθεί εμπρός τους.


    Στις στενές διαπροσωπικές τους σχέσεις, έχουν το ρόλο του ''θύτη'' και ο/η σύντροφός τους, εάν επιλέξει να παραμείνει μαζί τους, δύο απ' τα πιθανά σενάρια που μπορούν να συμβούν, είναι:


    Είτε ''κουφαίνεται'' επιλεκτικά κι αποσύρεται σ' ένα δικό του, ''σιωπηλό'' κόσμο, (λειτουργεί ο μηχανισμός άμυνας), είτε ''παραδίδεται'' εν γνώση του, αδιαφορώντας για ότι πραγματικά συμβαίνει, με συνέπειες να βιώσει μετά από κάποιο χρόνο, Κατάθλιψη, Κρίσεις Πανικού, κ.λ.π. 



    Γι' αυτούς τους ανθρώπους που πάντα αποδίδουν τα λάθη στους άλλους, η Ψυχολογία αναφέρει, ότι πάσχουν από διαταραχή. 


    Όπως όλοι/ες γνωρίζουμε, στο ταγκό χρειάζονται δύο. 


    Έτσι και σε οποιαδήποτε σχέση, πάντα η ευθύνη μοιράζεται και στους δύο. 


    Αν κάποιος/α δεν είναι σε θέση να το αποδεχτεί, ίσως του ξεφεύγει ότι, στο ''χορό'' της ζωής, εάν δεν θέλει να χορέψει με το ''ταίρι'' του, συνήθως βρίσκεται κάποιος άλλος/η,  να το κάνει. 


    Κι αυτό θαρρώ, δεν αρέσει σε κανέναν. Εκτός κι αν πέφτω, τόσο πολύ έξω!!! 



 
(Απόσπασμα από το Βιβλίο του Γερ. Σαλτού: «ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ».

Εκδόσεις «ΛΕΙΜΩΝ», Κεντρική διάθεση: Νικηταρά 2-4, 106 78, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210-32.27.323).

Από τις 20 Μαρτίου 2019, θα διατίθεται σε όλα τα Βιβλιοπωλεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου