Τελευταία Άρθρα

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Γνωριμία με την Εξαρτημένη Διαταραχή της Προσωπικότητας!!!


Έχετε αναρωτηθεί ότι κατά 90% λειτουργούμε με ασυνείδητο τρόπο και μόλις 10%, οι πράξεις και γενικώς η συμπεριφορά μας εντάσσονται στο συνειδητό κομμάτι μας;

Αναφερόμενοι στην ασυνείδητη πλευρά του εαυτού μας, εννοούμε τις εμπειρίες (βιώματα), που δεν έχουν αναγνωρισθεί ή συμβολοποιηθεί, δηλαδή έχουν απωθηθεί στη σκοτεινή πλευρά του εσωτερικού μας εαυτού, για να καλύψουν ανάγκες μας.

Ένα παράδειγμα: Κάποιος στην παιδική του ηλικία, βίωνε μια άσχημη κατάσταση (κακοποίηση, εγκατάλειψη, κ.λ.π). Σαν παιδί δεν ήταν σε θέση να το αντιμετωπίσει, οπότε το καλλίτερο που είχε να κάνει, ήταν να το αρνηθεί ή να το διαστρεβλώσει (μηχανισμοί άμυνας) ή να το απωθήσει. 

Αυτή η ‘’σοφή’’ στρατηγική του οργανισμού τον βοήθησε εκείνη την εποχή, να το αντέξει. Αργότερα όμως, ως ενήλικας, του δημιουργεί προβλήματα και σύγχυση. 

Δεν έχει εξαλειφθεί η εμπειρία του αυτή, απλώς δεν έχει ενταχθεί στο συνειδητή πλευρά του εαυτού του. Όσο παραμένει στο « σκοτάδι», του επιτίθενται δυσλειτουργικές (τοξικές) σκέψεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μια διαρκή ταραχή και άγχος. 

Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζει από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα. Βιώνει ίσως κρίσεις πανικού, που είναι κι αυτές συμπτώματα  του stress, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει τη πηγή. 

Φοβάται αλλά δεν μπορεί να απαντήσει ακριβώς για ποιο λόγο, έχει αυτό το συναίσθημα. Εκλογικεύει ακόμη και τον φόβο του, αλλά και πάλι, αισθάνεται ότι δεν είναι λογική συμπεριφορά. 

Μόνο όταν μπει στη διαδικασία διερεύνησης και επεξεργασίας των συναισθημάτων του, - μέσω της ψυχοθεραπείας- αρχίζει και φωτίζεται η εμπειρία που είναι «σκοτεινή» και σιγά-σιγά αναδύεται και εντάσσεται στο συνειδητό κομμάτι του.  

Όσο πιο πολύ ‘’φωτίζεται’’, τόσο πιο απελευθερωμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος  αισθάνεται.  Διευρύνεται η οπτική του και γνωρίζει πιο βαθιά τον εαυτό του. 

Αυτή η διεύρυνση της αυτογνωσίας, είναι αποτέλεσμα της μετάβασης της ασυνείδητης εμπειρίας σε αναγνώριση και επίγνωση της, δηλ. στην ένταξη του  συνειδητού.

Μετά από αυτή την μικρή εισαγωγή, ας δούμε κάποιες πτυχές της Εξαρτημένης διαταραχής προσωπικότητας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά;

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η έντονη και υπερβολική ανάγκη του ατόμου να το φροντίζουν άλλοι, που οδηγεί σε υποτακτική και εξαρτημένη συμπεριφορά, καθώς και σε φόβο αποχωρισμού από τους άλλους.

Το άτομο με τη διαταραχή αυτή βασίζεται πάντα σε κάποιον άλλο ή κάποιους άλλους για τις βασικές ή τις καθημερινές αποφάσεις της ζωής του, φοβάται πολύ μη μείνει μόνο του και νιώθει ανήμπορο όταν είναι μόνο του, γιατί φοβάται ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Ποια είναι τα διαγνωστικά κριτήρια;

Μια μόνιμη και υπερβολικό βαθμό ανάγκη του ατόμου να το φροντίζουν, να το αποδέχονται και να το « κανακεύουν » που όμως οδηγεί σε υποτακτική και προσκολλημένη συμπεριφορά και άγχος αποχωρισμού, η οποία αρχίζει νωρίς στην ενήλικη ζωή και είναι παρούσα σε μία δέσμη καταστάσεων, όπως φαίνεται από πέντε (ή περισσότερα) από τα παρακάτω:

(1) Το άτομο έχει δυσκολία να παίρνει καθημερινές αποφάσεις χωρίς συμβουλές και διαβεβαίωση από τους άλλους σε υπερβολικό βαθμό.

(2) Έχει ανάγκη να αναλαμβάνουν οί άλλοι την ευθύνη για τους περισσότερους από τους μείζονες τομείς της ζωής του.

(3) Έχει δυσκολία να εκφράζει διαφωνία με τους άλλους, επειδή φοβάται ότι θα χάσει την υποστήριξη ή την αποδοχή τους.

(4) Έχει δυσκολία να ξεκινά σχέδια και προγράμματα ή να κάνει πράγματα μόνο του (εξαιτίας έλλειψης αυτοπεποίθησης για την κρίση ή τις ικανότητες του, παρά από έλλειψη κινητοποίησης ή ενεργητικότητας).

(5) Βομβαρδίζεται έντονα και εκτός πραγματικότητας με φόβους και πανικούς, ότι θα το εγκαταλείψουν να φροντίζει (μόνο του) τον εαυτό του.

(6) Δεν νιώθει άνετα ή νιώθει ανημπόρια όταν είναι μόνο του, εξαιτίας υπερβολικών φόβων ότι είναι ανίκανο να φροντίσει τον εαυτό του.

(7) Όταν μία στενή σχέση τελειώνει, αναζητά επειγόντως μιαν άλλη σχέση, σαν πηγή φροντίδας, υποστήριξης και αγάπης.

(8) Κάνει υπέρμετρες προσπάθειες για να πάρει φροντίδα και υποστήριξη από τους άλλους, μέχρι το σημείο να προσφέρεται να κάνει εθελοντικά πράγματα που του είναι δυσάρεστα (Σχήμα αυτοθυσίας).

Ποια είναι η Θεραπεία;

Ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν το άτομο να νιώσει επαρκές, ανεξάρτητο  και άξιο

Αν υπάρχουν ανασφάλειες – φόβοι και δυσλειτουργικές σκέψεις για ανεξάρτητη και δυναμική συμπεριφορά, μπορούν αυτοί να διερευνηθούν και να ελεγχθούν με βάση την πραγματικότητα.

Μπορεί ακόμη ο θεραπευτής να εκπαιδεύσει το θεραπευόμενο σε   κοινωνικές δεξιότητες  για να βοηθήσουν να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα.

Όπως συνηθίζω να λέω (όσοι με γνωρίζουν ή έχουν διαβάσει γραπτά μου, ίσως να έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνομαι), όλα στη ζωή μας είναι θέμα επιλογής

Και το να επιθυμούμε  να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, πέραν της βαθιάς ανάγκης (συνήθως μας φοβίζει) είναι και επιλογή μας. 

Και αν το επιλέξουμε…είμαι πεπεισμένος ότι,  μόνο καλά θα μας έρθουν.

Να είστε όλοι/ες….. υγιείς και αισιόδοξοι….Καλή δύναμη!!!

Πηγή: www/google/Αισιοδοξία και αυτογνωσία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου