Τελευταία Άρθρα

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Προσεγγίζοντας την Δραματική Διαταραχή της Προσωπικότητας


Πρόλογος

Συνεχίζοντας την διερεύνηση  των δυσλειτουργικών  στάσεων και συμπεριφορών, θα αναφερθούμε σ’ αυτό το άρθρο στη Δραματική Διαταραχή  της Προσωπικότητας.

Ο λόγος –τον έχουμε αναφέρει και άλλη φορά- είναι η γνωριμία αφ’ ενός με την διαταραχή και αφ’ ετέρου η διευκόλυνση κάποιου/ας να μπορεί να αναγνωρίζει, ίσως  κάποια χαρακτηριστικά τόσο του ίδιου του εαυτού όσο και άλλων ανθρώπων που έρχεται σε επαφή.

Θα ρωτούσε κάποιος εύλογα: «Υπάρχει περίπτωση να έχω εγώ τέτοια χαρακτηριστικά;». Δεν μπορώ να το γνωρίζω, αυτό που μπορώ να πω μόνο είναι ότι, όλοι οι άνθρωποι έχουμε «θέματα» προς περαιτέρω επεξεργασία και διερεύνηση. 

Όσο πιο πεπεισμένοι είμαστε μ’ αυτή την ιδέα, τόσο πιο ανοικτοί γινόμαστε. Εξάλλου η γνώση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, γιατί να μην αποδεχτούμε την πρόσκληση, που ίσως για τους πιο θαρραλέους να εκλαμβάνεται και ως πρόκληση;

Ας ξεκινήσουμε όμως την γνωριμία μας με την συγκεκριμένη διαταραχή, και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, στο τέλος (όσοι/ες  αντέξουν)..  

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά; 

Δραματική  θεωρείται η διαταραχή της προσωπικότητας της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι η υπερβολική συναισθηματικότητα και η επιζήτηση προσοχής και αποδοχής.

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή δεν νιώθουν άνετα αν δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των άλλων, αν δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής.

Εκδραματίζουν την συναισθηματική τους έκφραση με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους και στην αρχή ο ενθουσιασμός τους, η ζωντάνια τους, η «ανοιχτοσύνη» τους και η διάθεση τους για φλερτ και γοητεία κατακτούν τους άλλους.

 Πολύ γρήγορα όμως, τα χαρακτηριστικά αυτά  απομυθοποιούνται, γιατί η απαίτηση τους για προσοχή είναι συνεχής και επίμονη  και αυτό  κουράζει και εκνευρίζει τους άλλους. 

Συχνά, τα άτομα αυτά εμφανίζονται σεξουαλικά προκλητικά και σαγηνευτικά, όχι μόνο προς κάποιο άτομο για το οποίο μπορεί να έχουν κάποιο ερωτικό ή ρομαντικό ενδιαφέρον, αλλά και προς άλλα άτομα στον κοινωνικό ή επαγγελματικό τους χώρο.

Η συναισθηματική έκφραση των ατόμων αυτών είναι υπερβολική, θεατρική, επιπόλαιη και με ταχείες εναλλαγές (π.χ. αγκαλιάζουν και φιλούν απλούς γνωστούς σαν να είναι στενοί φίλοι, εύκολα και για το παραμικρό ξεσπούν σε κλάματα, θυμό ή οργή) και έχουν σαν σκοπό όπως προαναφέραμε, να κλέψουν την παράσταση και όχι να εκφράσουν αυθεντικά τα συναισθήματα τους.

Παίζουν διάφορους ρόλους στις σχέση τους (συνήθως το θύμα ) και χρησιμοποιούν το συναισθηματισμό τους, ως μέσο χειραγώγησης των άλλων. Είναι τόσο συχνή η εναλλαγή των ρόλων που παίζουν που συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ταυτότητας ιδιαίτερα προς την επίγνωση αυθεντικών συναισθημάτων που θέλουν να εκφράσουν.


Τα άτομα αυτά δίνουν μεγάλη προσοχή στην εξωτερική τους εμφάνιση και μπορεί εύκολα να γίνουν άνω - κάτω με το παραμικρό αρνητικό σχόλιο γι' αυτήν. Ο λόγος τους είναι πολύ επιφανειακός και χωρίς λεπτομέρειες (οι απόψεις τους δηλ. παρουσιάζονται με έντονο και δραματικό τρόπο, χωρίς, όμως, να συνοδεύονται από λεπτομέρειες και χωρίς να υποστηρίζονται από σαφή και ισχυρή επιχειρηματολογία).

Τα άτομα αυτά εύκολα υποβάλλονται και εύκολα επηρεάζονται. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι και η ευκολία με την οποία προσκολλώνται σε άτομα με δύναμη και εξουσία, από τα οποία περιμένουν εύκολες και άμεσες  λύσεις στα προβλήματα τους.

Ακόμη, τα άτομα αυτά συχνά νοιώθουν και παρουσιάζουν τις σχέσεις τους σαν πολύ πιο στενές απ' ότι είναι στην  πραγματικότητα.

 Ποια είναι τα  διαγνωστικά κριτήρια;

Παρουσία υπερβολικής συναισθηματικότητας και επιζήτησης προσοχής, που αρχίζει νωρίς στην ενήλικη ζωή και είναι παρόντα στις διάφορες καταστάσεις που βιώνει το άτομο, από πέντε (ή περισσότερες), όπως   παρουσιάζονται   παρακάτω:

(1)  Το άτομο δεν νιώθει άνετα  σε περιβάλλοντα  όπου δεν είναι το επίκεντρο.

(2)  Η διαντίδραση με τους άλλους συχνά χαρακτηρίζεται από απρόσφορη σεξουαλικά σαγηνευτική ή προκλητική συμπεριφορά.

(3)  Είναι υποβόλιμο, δηλ. επηρεάζεται εύκολα από άλλους ή τις περιστάσεις.

(4)  Συστηματικά χρησιμοποιεί την εξωτερική εμφάνιση για να προσελκύσει την προσοχή στον εαυτό του.

  (5) Έχει ένα τρόπο ομιλίας που είναι υπερβολικά ιμπρεσσιονιστικός και στερούμενος λεπτομερειών.

(6)  Εμφανίζεται δραματικό, θεατρικό και με υπερβολική έκφραση συναισθημάτων.

(7)   Προσκολλάται σε άτομα με δύναμη και εξουσία.

(8) Επιδεικνύει ταχέως μεταβαλλόμενη και ρηχή έκφραση συναισθημάτων.

(9)   Θεωρεί τις σχέσεις με τους άλλους περισσότερο στενές από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Θεραπεία

Η αποκαλυπτική ατομική η ομαδική ψυχοθεραπεία (που απευθύνεται στη διευκρίνιση των απωθημένων  γνήσιων συναισθημάτων του ατόμου) θεωρείται από κάποιους ως η θεραπεία εκλογής.

Άλλοι προτείνουν πιο υποστηρικτική προσέγγιση ή και μια γνωστική προσέγγιση για τη διόρθωση της αντίληψης του ατόμου για τον εαυτό του(Θεωρία Σχημάτων, Συναλλακτική, κ.λ.π).

Αν συνυπάρχει Διαταραχή Μετατροπής ή Σωματοποιητική Διαταραχή( θα την αναλύσουμε σε άλλο άρθρο), θα πρέπει ο θεραπευτής να βοηθήσει τον θεραπευόμενο, να κατανοήσει πώς χρησιμοποιεί τη « γλώσσα του σώματος» για να εκφράσει ανάγκες όπως την αγάπη, την οικειότητα, τη ζεστασιά, την τρυφερότητα, τη φροντίδα, την αποδοχή ή την ασφάλεια (που είναι τα δευτερογενή κέρδη της διαταραχής).

Για άλλη μια φορά να επισημάνουμε ότι όλοι μας είναι χρήσιμο να έχουμε μια ιδέα, για τις δυσλειτουργικές στάσεις και συμπεριφορές που εμφανίζουν οι άνθρωποι, για το απλό λόγο, να είμαστε σε θέση να ερμηνεύουμε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και αυτά των άλλων. 


Αυτή η μορφή εσωτερικής επικοινωνίας - αναφέρεται και ως εσωτερικός διάλογος-  είναι τόσο υποβοηθητική για την εξέλιξή  και ανάπτυξή μας, όσο απαραίτητο είναι το νερό για την επιβίωση του οργανισμού μας. 

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό- το γνωρίζω- αλλά εάν φιλοδοξούμε να ζούμε υγιώς, είναι απαραίτητο να το βιώσουμε, και όσο πιο βαθιά το πιστεύουμε και το προσπαθούμε, τόσο πιο λειτουργικοί και δημιουργικοί άνθρωποι γινόμαστε.

Αν αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας στην πραγματική τους διάσταση, τότε μπορούμε να πούμε ότι παλεύουμε να αγγίξουμε την ευτυχία. 

Και ευτυχία, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι η προσπάθεια να γίνουμε όλες οι δυνατότητές μας…είναι το ταξίδι…με όλα αυτά που θα αποκομίσουμε κατά την διαδρομή.


Να είστε όλοι σας υγιείς και αισιόδοξοι…. Καλή συνέχεια!!! 

Πηγή:www.google/Αυτογνωσία και Αγάπη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου