Τελευταία Άρθρα

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Αποχαιρετώντας τον παλιό χρόνο…Κάνοντας μια νέα αρχή!!!


       «……Γέρο χρόνε φύγε τώρα,  πάει η δική σου η σειρά
         ήρθε ο νέος με τα δώρα,  με τραγούδια και χαρά….»
                …….και το ταξίδι μας με το πλοίο της ζωής, συνεχίζεται….

Σε μια εβδομάδα περίπου αποχαιρετούμε το 2013 και καλοδεχόμαστε το νέο χρόνο, με ποικίλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, σε μια καμπή κρίσιμων ανακατατάξεων.

Σαν κοινωνία καλούμαστε να υπερβούμε σύνθετα προσκόμματα  και σοβαρές παθογένειες και στρεβλώσεις. Σαν άτομα αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον τόσο ημών των ιδίων όσο και των  οικογενειών μας.

Η σκέψη μας δεν φεύγει ούτε από  τους συμπατριώτες  μας, που βιώνουν, όπως κι εμείς άλλωστε, στιγμές φθοράς και ευτελισμού του ανθρώπινου προσώπου, απαξίωσης των πνευματικών αξιών μας και καταρράκωσης της αξιοπρέπειάς μας, ως ανθρώπινα όντα.

Δύσκολη εποχή με μια βαθύτατα νοσούσα κοινωνία, με τάσεις αλλοίωσης και διάλυσης του βασικού κυττάρου της, που είναι η οικογένεια και με μια αυξανόμενη  πνευματική και ψυχική σύγχυση, στο μυαλό και στις ψυχές των ανθρώπων.

Συνήθως το ξεκίνημα κάθε νέου χρόνου ισοδυναμεί με την έναρξη μιας διαδικασίας απολογισμού των πράξεών μας για τη χρονιά που πέρασε.

Αναλογιζόμαστε τι δεν καταφέραμε να κάνουμε πέρυσι, τις προσδοκίες και τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν, τις προσωπικές μας αποτυχίες, τις ελπίδες που εξανεμίστηκαν είτε από λάθη δικά μας είτε από εξωγενείς παράγοντες και τις χαμένες ευκαιρίες μας.

          Η νέα χρονιά έρχεται γεμάτη προκλήσεις και όνειρα, έτοιμη να αναπλη-ρώσει όλες τις αδυναμίες του παρελθόντος και να διορθώσει τα λάθη μας.  Νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται στο δρόμο μας, (πάντα υπάρχουν σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας)  αρκεί να είμαστε σε θέση να τις αναγνωρίσουμε.
         
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, με ανανεωμένες δυνάμεις και έτοιμοι να σχεδιάσουμε καινούρια πράγματα που θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε τη νέα χρονιά.

Συνηθίζω να αναφέρομαι στην έννοια της αντίστασης και όχι της αντίδρασης. Ξέρετε υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτών των δύο εννοιών. 

Η αντίδραση είναι μια στιγμιαία πράξη που συνήθως εκδηλώνεται από την παρορμητικότητα και τον αυθορμητισμό κάποιου ατόμου, ενώ η αντίσταση είναι μια ήρεμη, σιωπηλή και βαθιά ανάληψη ευθύνης που κατευθύνεται τόσο από την νοημοσύνη όσο κι από την επεξεργασία των συναισθημάτων μας.

Μ’ άλλα λόγια είναι στρατηγική και κάθε στρατήγημα απευθύνεται στο μέλλον, ατενίζοντας το παρόν (για τους κοντόφθαλμους φαίνεται ουτοπία),  διαμορφώνει την  αυριανή πραγματικότητα

Ας δούμε πως μπορούμε να επεξεργαστούμε  τα περασμένα και να  διαχειριστούμε τα μελλούμενα, αυτά που θα μας καθορίσουν τον τρόπο πλεύσης από εδώ και πέρα.

Εστιάστε στις αξιόλογες στιγμές της περασμένης χρονιάς και κάντε μια λίστα για να εντοπίσετε όλα αυτά που κερδίσατε και μάθατε από τη χρονιά που πέρασε. Ακόμα και αν έχετε αποτύχει σε κάτι, πάντα κερδίζετε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: Μαθαίνεται τον τρόπο και την επόμενη φορά, με τη νέα γνώση που έχετε αποκτήσει, οργανώσετε τις προσπάθειές σας καλύτερα για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαχειριστείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την πεποίθηση,  πως πάντα  υπάρχει η καλλίτερη  λύση που ακόμη ίσως δεν είστε σε θέση να διακρίνετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν επιμείνετε δεν θα τα καταφέρετε.

Βάλτε νέους στόχους για τον καινούργιο χρόνο που σας περιμένει. Θέσετε στόχους συγκεκριμένους χρονικά και ξεκαθαρίσετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξή τους. Έτσι, ακόμη και οι επιδιώξεις που φαντάζουν μακρινές και απραγματοποίητες γίνονται πιο προσιτές και διαχειρίσιμες, καθώς καλούμαστε να υπερπηδούμε τα εμπόδια και ν’ ανεβαίνουμε  ένα σκαλί,  που μας φέρνει κάθε φορά πιο κοντά στον τελικό στόχο μας.

Ξεκινήστε τη δράση. Οι γιορτές είναι ένα σύνολο από αργίες που αποδιοργανώνουν το πρόγραμμα μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουμε. Αυτή η περίοδος μπορεί να γίνει  όμως η αφετηρία για ενδοσκόπηση και αναγνώριση των συναισθημάτων μας, προϋποθέσεις για διεύρυνση της αυτογνωσίας και εφόρμηση για νέες κατακτήσεις.   

          Ήρθε ο καιρός να πάρουμε τη ζωή ξανά στα χέρια μας και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει.

Το πλοίο της ζωής μας συνεχίζει την πορεία του, και ενώ δεν μπορούμε πια να αλλάξουμε το παρελθόν μας, έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας, ώστε η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη από αυτή που πέρασε.

Ακόμη και αυτό που θεωρείται ως «κρίση», μπορεί τελικά, αν το θελήσουμε και πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, να γίνει ευκαιρία για ανασυγκρότηση και νέα προσπάθεια.  Να σημάνει  την κατάρρευση και το τέλος του παλαιού τρόπου ζωής και την αρχή μιας νέας δημιουργικής ενατένισης και αναπλάσεως ενός καινούργιου εσωτερικού μας κόσμου, μιας πνευματικής υπέρβασης της ήδη διαστρεβλωμένης αντίληψης, των όσων μας έχουν συμβεί.  

Η πίστη, η αισιοδοξία  και η εμμονή στο σκοπό, είναι τα εργαλεία που κρατάμε στα χέρια μας για να το πετύχουμε…Με στρατηγική, καθαρό  μυαλό και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής μας, μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση…μπορούμε το αδιανόητο να το κάνουμε πραγματικότητα

Αν το προσεγγίσουμε με αυτή την οπτική, οι μέρες που έρχονται θα είναι σίγουρα πιο φωτεινές και πιο αισιόδοξες από τις μέρες που είναι πια παρελθόν.

Η νοημοσύνη ας είναι ο δρόμος και η Αγάπη ας γίνει το κίνητρο και το νέο έτος, θα έχει να μας προσφέρει τόσες ικανοποιήσεις και συγκινήσεις,  που  πραγματικά δεν μπορούμε να φανταστούμε!!!


              Να έχετε μια  δημιουργική και χαρούμενη χρονιά!!!

Πηγή: www.google/ Καλή χρονιά.

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ'', στις 08 Ιαν 2014.


                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου