Τελευταία Άρθρα

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Το μήνυμα των Χριστουγέννων: Αντιμετωπίζοντας τη μελαγχολία των εορτών.


Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε την γέννηση του Χριστού και το «πνεύμα των Χριστουγέννων» έρχεται και πάλι, εν μέσω κατήφειας και  ανασφάλειας λόγω της  οικονομικής   κρίσης  που μαστίζει τη χώρα μας, τα τελευταία 5 χρόνια,  να μοιράσει απλόχερα ευτυχία και αισιοδοξία  χαρίζοντας  προσδοκίες, μαγεία και φως στην καθημερινότητά μας.

Χιλιάδες λαμπιόνια και πολύμορφα στολίδια, καραβάκια ολοφώτεινα και δεντράκια που αναβοσβήνουν ανάμεσα στα κλαδιά τους πολύχρωμα φωτάκια, μεταμορφώνουν το τοπίο τριγύρω και μας μεταφέρουν σε μια ατμόσφαιρα παραμυθιού και μιας ψυχικής ανάτασης, όπου πρωταγωνιστούν  η αγάπη και η χαρά.

Ας αναρωτηθούμε όμως, αυτή η αίσθηση της ανεμελιάς και της χαράς ισχύει για όλους τους ανθρώπους ;

      Πέραν της δύσκολης συγκυρίας και των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνει σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας, η μελαγχολία των Χριστουγέννων είναι και ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς από μας.
Ιδιαίτερα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας οι αναμνήσεις παλαιότερων εορτών, τότε που είχαν κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συντρόφους που δε βρίσκονται πια στη ζωή και τα παιδιά τους που απομακρύνθηκαν από την οικογενειακή στέγη, τους κάνουν να αισθάνονται περισσότερο απομακρυσμένοι από το γενικότερο κλίμα της εορταστικής ευθυμίας και να κατακλύζονται από συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης


Τα Χριστούγεννα προλογίζουν το τέλος του χρόνου, που συνήθως είναι η περίοδος του απολογισμού. Ελπίδες και όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν, προσωπικές αποτυχίες, χαμένες ευκαιρίες και αρνητικές σκέψεις τείνουν να μεγεθύνονται, μέσα στο εορταστικό κλίμα.

Η απομάκρυνση από τις ουσιαστικές παραδόσεις και ο υπερκαταναλωτικός χαρακτήρας των γιορτών (αν και σήμερα έχει μειωθεί πάρα πολύ), ενισχύουν ακόμη περισσότερο την καταθλιπτική διάθεση.

Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τους πολλαπλούς συμβολισμούς  που μεταδίδει το μήνυμα της Γέννησης, ίσως καταφέρνουμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη σκιά της αρνητικότητας.


Ποια όμως είναι τα διδάγματα που μπορούμε  ν’ αποκομίσουμε απ’ τις γιορτινές  ημέρες που έρχονται και ίσως μας βάλουν σε ένα πλαίσιο που περισσεύει τόσο η απογοήτευση όσο  και η μιζέρια;

Ειλικρίνεια και αποδοχή

       Αποδεχθείτε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε και μοιραστείτε τα με τους γύρω σας. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σας αγαπάνε και είναι πρόθυμοι να σταθούν δίπλα σας για να σας προσφέρουν μια αισιόδοξη οπτική για το μέλλον.

Ηρεμία και ενδοσκόπιση

  Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να συμμετάσχει στο κλίμα της εσωτερικής κατάνυξης (χριστιανικής), μακριά από κοσμικές συγκεντρώσεις. Θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε καλύτερα το ουσιαστικό νόημα των Χριστουγέννων.



Αγάπη και προσφορά

    Το μήνυμα της αγάπης προς το συνάνθρωπο δεν μεταδίδεται με πολυέξοδα δώρα. Μην παρασύρεστε από το καταναλωτικό κλίμα των εορτών, που θα δημιουργήσει επιπλέον οικονομικές εκκρεμότητες, στο ήδη βεβαρημένο βαλάντιό σας. Η ανθρώπινη επαφή είναι το πιο πολύτιμο και ανεκτίμητο δώρο.


Αναγέννηση

     Αποφύγετε τις υπερβολικές προετοιμασίες που σας στερούν τη δυνατότητα ν’ απολαύσετε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας. Αλλάξτε την παλιά συνήθεια να αναλαμβάνετε όλες τις υποχρεώσεις των γιορτών και μοιραστείτε με τους γύρω σας την εμπειρία της συντροφικότητας, της συνεργασίας και της αγάπης.



Πίστη στον εαυτό σας

      Διαχειριστείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την πεποίθηση πως πάντα υπάρχει η λύση που εσείς ακόμη ίσως δεν είστε σε θέση να διακρίνετε.

     Θυμηθείτε ότι ένα πρόβλημα έχει τουλάχιστον 4 λύσεις και αν λάβουμε υπόψιν μας και των συνδυασμό των παραπάνω,  γίνονται 5 οι λύσεις

       Θέλει απλώς ηρεμία, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Πάντα η καλλίτερη λύση, θα μας χαμογελάσει, αν την αναζητήσουμε.  Απλώς βρέστε την.

Ας επιλέξουμε όλοι, οι μέρες των Χριστουγέννων  να είναι μια περίοδος μετάβασης από τη θλίψη και την μοναξιά στην αισιοδοξία και στη συνύπαρξη.

Άλλωστε, το βασικό μήνυμα των Χριστουγέννων είναι το θαύμα της Ζωής που, αν και πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, σκόρπισε το μήνυμα της αγάπης σε όλο τον κόσμο.


Μην ξεχνάτε ότι κι εμείς μέρος του κόσμου είμαστε….και όλοι, αν ψάξουμε πιο βαθιά μέσα μας, θ’ ανακαλύψουμε το νόημα της ύπαρξής μας,  που δεν είναι άλλο απ’ την Αγάπη. Και μόνο αυτή.

Καλά Χριστούγεννα…με υγεία και Αγάπη!!!


Υ.Γ.  Αγάπησε, μόνο αγάπησε και θα είσαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του  Κόσμου!!!.

Πηγή:www.google/Ημέρες Χριστουγέννων.



                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου