Τελευταία Άρθρα

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΕΦΗΒΕΙΑ: Μια καινούργια γέννηση

             


 Τι είναι αυτό που ονομάζουμε εφηβεία;



Είναι το τελευταίο αναπτυξιακό στάδιο, μια μεταβατική περίοδος από τον κόσμο της παιδικής ανεμελιάς στην ενήλικη ζωή.  Μπορεί να αρχίσει από τα 10 και να διαρκέσει έως και τα 19 χρόνια.

    Σαν αφετηρία θεωρείται το χρονικό σημείο που το άτομο είναι έτοιμο για αναπαραγωγή (10ο έτος περίπου για τα κορίτσια και 13ο για τα αγόρια) .Ξεκινάει με ειδικές βιολογικές αλλαγές (ορμονικές) στο σώμα του παιδιού (αλλαγές που έχουν παράλληλα και ψυχοσωματικές επιπτώσεις) και τελειώνει ¨ψυχολογικά¨ με την τελική γενετήσια ολοκλήρωση και αυτόνομη ωρίμανση του άτομου.


 Χωρίζεται αναπτυξιακά σε 3 περιόδους: Στην πρώιμη εφηβεία (10-14) στη μέση εφηβεία (14-17) και στην όψιμη εφηβεία (πάνω από 17).

Καλό  θα ήταν πάντως να γνωρίζουμε ότι, ο χρόνος έναρξης της εφηβείας διαφέρει από άτομο σε άτομο ,αφού είναι γενετικά προκαθορισμένος. Η κληρονομικότητα ,λοιπόν ,παίζει σπουδαίο ρόλο. Για παράδειγμα , αν η μητέρα ή  η γιαγιά ενός κοριτσιού είχε νωρίς περίοδο, το ίδιο  θα συμβεί πιθανότατα και στην κόρη ή στην εγγονή.

 Θεωρείται, σαν περίοδος αμφισβητήσεων και ανατροπών, για τις οποίες ούτε οι έφηβοι ούτε οι γονείς είναι ποτέ πραγματικά έτοιμοι.

 Αξίζει να λεχθεί ότι ο έφηβος όπως και κάθε άνθρωπος ,επηρεάζεται άμεσα από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και κουβαλάει  τις βιολογικές καταβολές του.
Σημαντικό ρόλο για την πρόκληση αναταραχής στη διάρκεια της εφηβείας παίζουν η κληρονομικότητα, αλλά κυρίως το περιβάλλον του εφήβου (οικογένεια) καθώς και παιδικές τραυματικές εμπειρίες, όπως αποχωρισμοί, θάνατος, διαζύγιο γονέων, αρρώστιες ,stress γονέων, κ.λ.π.

Στις περιπτώσεις αυτές είναι αναμενόμενο  να έχουμε θυελλώδη εφηβεία με εσωτερική αναταραχή αλλά και εξωτερικά προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι και στο σχολείο.

Κρίνεται επομένως αναγκαίο, να καταλάβουν οι γονείς, το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά, η συνοχή της οικογένειας αλλά και η παράλληλη ανεξαρτησία των μελών της , η ανάγκη της διακριτικής  παρουσίας τους όχι με τη μορφή απόλυτου ελέγχου αλλά με κατανόηση, υποστήριξη, υπομονή και σωστή μεταξύ τους επικοινωνία.


Στο διάστημα των 8-9 χρονών που διαρκεί η εφηβεία οι αλλαγές που πραγματοποιούνται, συμβαίνουν και στους τέσσερις βασικούς τομείς της ανάπτυξης του ατόμου (βιωσωματικό, διανοητικό, συναισθηματικό και κοινωνικό).
                                                                                                                                                                                                                 
Πηγή: Άρθρο Γ. Σαλτού., Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, "Μαθητική Ματιά'' του 2ου Γυμνασίου Παιανίας, Ιούνιος 2012. 

                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου