Τελευταία Άρθρα

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Τεστ: Θέλω να κόψω το κάπνισμα.... Θέλω στ' αλήθεια;;;



Θέλετε να κόψετε το τσιγάρο, έχετε όμως πολλές αμφιβολίες αν πρόκειται να τα καταφέρετε. 
Συνήθεια, απόλαυση, βόλεμα, χαλάρωση, εθισμός, το κάπνισμα έχει κάτι απ’ όλα αυτά και γι’ αυτό είναι δύσκολο να το σταματήσουμε, ακόμη και να το ελαττώσουμε. 
Γι’ αυτό σας προτείνουμε αυτά τα δύο στάδια αξιολόγησης της εξάρτησής σας απ’ το τσιγάρο και της θέλησής σας να το σταματήσετε. 

Με τις πληροφορίες και τις συμβουλές που θα σας δώσουν αυτά τα δύο μικρά τεστ, θα αισθανθείτε πιο καλά «εξοπλισμένοι» για να απελευθερωθείτε από το τσιγάρο.

Στάδιο 1
Είστε έτοιμοι να κόψετε το κάπνισμα;

Ως ανθυγιεινό, επικίνδυνο και επιπλέον ακριβό, το τσιγάρο γίνεται ανεπιθύμητο κακό και πολλοί είναι αυτοί και αυτές που εύχονται να καταφέρουν να το σταματήσουν. 
Είναι μια θαρραλέα απόφαση αλλά είναι συχνά δύσκολο να τηρηθεί. Αυτό το τεστ θα σας επιτρέψει να μάθετε αν και πόσο είστε δέσμιοι της «υποταγής» σας στη νικοτίνη.


Σημειώστε σε κάθε ερώτηση την απάντηση που σας εκφράζει περισσότερο.
1. Σε πόσο χρόνο, αφού ξυπνήσετε το πρωί, καπνίζετε το πρώτο σας τσιγάρο;

Λιγότερο από 5 λεπτά
Μετά από 60 λεπτά
31 έως 60 λεπτά
6 έως 30

2. Σας είναι δύσκολο να μην καπνίζετε σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα;

Ναι
Όχι

3. Ποιο τσιγάρο βρίσκετε το πιο απαραίτητο

Το πρώτο
Κάποιο μέσα στη μέρα

4. Πόσα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα;

31 ή περισσότερα
10 ή λιγότερα
11 έως 20
21 έως 30

5. Καπνίζετε περισσότερο στις πρώτες ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα παρά στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας;

Ναι
Όχι

6. Καπνίζετε ακόμη κι αν μια αρρώστια σας αναγκάζει να μείνετε στο κρεβάτι;

Ναι
Όχι


Περισσότερα Α

Δυνατή εξάρτηση

Η νικοτίνη ασκεί δυνατή φυσική επιρροή επάνω σας. Η επικινδυνότητά της μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με τον τρόπο που καπνίζετε: όσο πιο πολλές «ρουφηξιές» κάνετε το λεπτό, όσο η εισπνοή είναι πιο μακριά και βαθιά, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία σας. Κι αυτό επειδή η βαθιά και μεγάλη εισπνοή του καπνού του επιτρέπει να εισχωρεί στους μικρούς βρόγχους. Η φυσική εξάρτηση διπλασιάζεται βέβαια και από την ψυχική εξάρτηση: τον ψυχαναγκασμό να καπνίζετε συχνά και την διαρκή ανησυχία μην «ξεμείνετε». Εφόσον είστε πολύ ισχυρά εξαρτημένοι, αποφεύγετε να βρεθείτε σε μέρη και καταστάσεις όπου δεν θα μπορούσατε να καπνίσετε. 

Αν αποφασίσετε να το κόψετε ίσως χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου γιατρού (ρωτήστε για προγράμματα που γίνονται κατά καιρούς σε νοσοκομεία) και θα επωφεληθείτε από τη χρήση κάποιου υποκατάστατου (τσίχλες, τσιρότα, παστίλιες) ή και κάποιου ήπιου αντικαταθλιπτικού. Αν όμως το θέλετε πολύ, μην χάνετε το κουράγιο σας. Ένας αρειμάνιος καπνιστής που όμως έχει μεγάλη επιθυμία (κίνητρο δηλαδή) να το κόψει, έχει περισσότερες πιθανότητες από ένα λιγότερο εξαρτημένο καπνιστή που δεν είναι τόσο κινητοποιημένος.



Περισσότερα Β 

Δεν υπάρχει εξάρτηση 

Η νικοτίνη δε μοιάζει να έχει φυσική επιρροή επάνω σας. Πολύ καλά! Μην ξεχνάτε όμως ποτέ κάτι που συχνά παραβλέπουμε: Οι συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία παραμένουν επιζήμιες όσα κι αν είναι τα τσιγάρα που καπνίζουμε. Το κάπνισμα μας «χαρίζει» 4000 ουσίες εκ των οποίων περισσότερες από 40 είναι καρκινογόνες. Με την ίδια κατανάλωση, δύο καπνιστές δεν υφίστανται τις ίδιες συνέπειες στην υγεία τους. Παίζουν ρόλο και η υπόλοιπη φυσική κατάσταση, η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής κλπ. 
Έχει επίσης σημασία ο τρόπος που καπνίζετε, πόσο βαθιά και συχνά εισπνέετε τον καπνό. Καλά νέα για σας αν έχετε αποφασίσει να κόψετε εντελώς το κάπνισμα. Δεν θα χρειαστείτε, σ’ αυτό το στάδιο που είστε, καμία ειδική αγωγή. Μπορείτε να σταματήσετε από τη μια μέρα στην άλλη, μόλις έχετε αρκετά ισχυρό κίνητρο.


Περισσότερα Γ 

Αδύναμη εξάρτηση 

Η νικοτίνη έχει μια μικρή φυσική επιρροή επάνω σας. Τα νέα είναι μάλλον καλά! Αλλά μην ξεχνάτε ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό όσα τσιγάρα κι αν καπνίζουμε. Ο τρόπος που καπνίζουμε και εισπνέουμε τον καπνό καθώς και η φυσική μας κατάσταση, η γονιδιακή μας κληρονομιά και ο τρόπος ζωής μας, παίζουν τον δικό τους ρόλο. Αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα μπορείτε να καταφύγετε μόνοι σας σε βοηθήματα υποκατάστασης όπως είναι οι τσίχλες, οι παστίλιες, τα τσιρότα. Θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την υπάρχουσα φυσική εξάρτηση. Αυτά τα βοηθήματα διπλασιάζουν τις πιθανότητες που έχετε να το κόψετε σε ένα χρόνο.

 Περισσότερα Δ. 

Πραγματική εξάρτηση Η νικοτίνη εξασκεί επάνω σας μία πραγματική φυσική επιρροή, η οποία διπλασιάζεται σχεδόν και από την ψυχική εξάρτηση που έχετε απ’ το τσιγάρο. Έχετε την ανάγκη να καπνίζετε κάποια τσιγάρα σε συγκεκριμένες στιγμές της μέρας σας (μετά απ’ το φαγητό ή σ’ ένα διάλειμμα π. χ.) και την έννοια μην «ξεμείνετε». 
Αν αποφασίσετε να το κόψετε είναι σημαντικό να ζητήσετε στήριξη από ένα γιατρό (το γιατρό σας) ή κάποιο πρόγραμμα για το κόψιμο του καπνίσματος. Οι συμβουλές κάποιου ειδικού θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε με τον πιο άνετο δυνατό τρόπο τη φάση της «απεξάρτησης» και να αποφύγετε τις «υποτροπές». 


Πηγή: http://www.gοοgl/κάπνισμα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου